otrdiena, 2010. gada 16. februāris

Citēju Pārtikas un Veterināro dienestu

"2010. gada 15. februārī veikta uzņēmuma pirmsreģistrācijas pārbaude. Konstatēts, ka mājražotāja ražos cepumus, rauga mīklas izstrādājumus bez krēma, sklanduraušus, smilšu mīklas izstrādājumus, cepumus ar kondensētā piena krēmu. Mājražotāja nav uzsākusi ražot produkciju tirdzniecībai. Uzņēmuma telpas - virtuve ir viegli kopjama, ar atbilstošām darba virsmām. Ieteikt uzņēmumam "Ilze`s Caramellini" piešķirt pārtikas uzņēmuma reģistrācijas numuru.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka kopš vakardienas "Ilze`s Caramellini" drīkst pilnīgi legāli ražot minētos izstrādājumus tirdzniecībai. Pieņemu apsveikumus un pasūtījumus ;)

Mans viedoklis par PVD sakarību atkal guva apstiprinājumu dzīvē. Vēl tikai jāveic ūdens analīzes (reizi divos gados), jāizstrādā cepamā pulvera lietošanas pamatojums (!!!), jāizstrādā deratizācijas pasākumu plāns (piedāvāju iesaistīt savus trīs kaķus...) un vēl jāsakārto daži sīkumi 1/2 gada laikā. Mīlīgi.

sestdiena, 2010. gada 13. februāris

Mācos jaunas lietas








Šī diena ir pavadīta LIELISKI!!! - pēc olimpisko spēļu atklāšanas nakts miegaina devos uz Rīgu, lai pie Kaļķu vārtu konditores Dinas Giras apgūtu marcipāna dekoru, marcipāna pārklājumu un cukura mastikas veidošanu. Šis pasākums lieliski sakrita ar manu nepieciešamību pēc nedēļas cept kūku 70 personām ar īpašu zīmējumu virsū - par šo ziņošu pēc nedēļas!
Tu dzīvo, dzīvo, tu ik pa laikam izcep kādu kūku, tev liekas, ka tu jau kaut ko zini (un patiesībā - zini arī), un tad laikam svarīgākis ir nepazaudēt to sajūtu, ka jāmācās ir joprojām un visu laiku, nepārtraukti.
Viss pārējais - pievienotajās bildēs. Visu tur redzamo taisīju PATI, PATI, PATI, lieliskas meistares pieskatīta.

Bildē redzamā kūka - biezpiena - maskarpones kūka, ko manējie vakarā atzina par izcili labu (Guntaram gan negaršo marcipāns):
biskvīts, biezpiens, putukrējums, maskarpones siers, želatīns, cukurs, noformēšanai - marcipāns ar cukuru un cukura glazūra.
1 biskvīta ripu samitrina ar cukura sīrupu, izlīdzina 1/2 no biezpiena krēma (biezpienu samaisa ar sieru un putukrējumu, kam pievienots cukurs un kurā iemaisīts izkausēts želatīns), uzliek otru ripu, ko arī samitrina ar sīrupu, uzliek otru 1/2 krēma, trešo ripu, kārtīgi iespiež, ar atlikušo krēmu nolīdzina sānu malas, liek ledusskapī uz kādu brīdi, lai sastingst. Pa to laiku marcipānu ar cukuru starp divām plēves kārtām (vai vēl labāk - diviem silikona paliktņiem) izrullē lielā ripā (biskvīta diametrs + malu augstums + neliela uzlaide drošībai), to uzmanīgi klāj uz kūkas, piespiež. Tālāk - pēc izvēles - vai nu dekorē šo pēc vēlmes un iespējām (piemēram, ar marcipāna figūrām, augļiem etc.), vai arī no Royal Icing pagatavo glazūru, ar ko pārklāj kūku, - šis ir tas variants, kas redzams bildē. Dekorē.
Ko es nezināju? - piemēram, to, ka marcipāna pārklājuma tortes nedrīkst likt ledusskapī. Arī pūdercukura glazūras pārklājumus ne.

Sarkanā roze uz kūkas veidota ar rokām no iekrāsota marcipāna, dzeltenīgā roze uz dekoru šķīvja - no neiekrāsota marcipāna, bet pēc izveidošanas bik iepūderēta ar pulverveida pārtikas krāsu. Pārējās marcipāna figūras veidotas no iekrāsota un / vai neiekrāsota marcipāna, izmantojot silikona formas.
Koši baltā roze veidota ar rokām no cukura mastikas masas.

otrdiena, 2010. gada 2. februāris

Man ir jaunas attiecības...


... ar valsti. Šodien iegriezos Ogres PVD un pateicu valstij, ka gribu kļūt par mājražotāju. Tas nu tā kā būtu pirmais solis legalizēšanās virzienā. Tagad valsts zina, ka to visu es gribu saukt par Ilze`s Caramellini (sassssodīts, vajaga logo!), un tagad valsts 10 dienu laikā ieradīsies pie manis ciemos, lai iepazītos ar "ražošanas platību". Lūk. Un pēc tam man izsniegs APLIECĪBU. Vīmandieniņ, viss kļūst nopietni. Starp citu, valsts bija ļoti laipna un izklausījās iepriecināta, ka es tāda aktīva. Vienmēr esmu PVD uzskatījusi par vienu sakarīgu iestādi. Tā tas bija Valmierā, un tā tas ir Ogrē. Reāli palīdzīgs iestādījums, kur ar servisa domāšanu viss kārtībā.
Noklausījos stāstu par simfoniskā orķestra vijolnieci, kas kā mājražotāja cep piparkūkas. Galvenais viņas noieta tirgus esot orķestra kolēģi.

Turpinu urbties cauri tehnoloģiju grāmatai no Vācijas, gūstot lielāku skaidrību par nepieciešamā aprīkojuma specifikācijām, par to, kā panākt maizes garozai lielāku kraukšķīgumu un par rauga vairošanos un tā. Droši vien brālim taisnība, sakot, ka nozarē, kur visi vadās pēc vienas "rokasgrāmatas", ar nedaudz piestrādāšanu var kļūt par jomas ekspertu, hehe. Un tā nu šodien saņēmu zvanu no kādas sievietes Ventspilī, kas grib no manis mācīties vācu maizes un kūku cepšanas gudrības. Jo, lūk, kāds no Latvijas vācu sabiedrības viņai esot izstāstījis, ka esot tāda Ilze, kas to visu zina. Kas man atliek - pie nākotnē darāmajiem darbiem ierakstām atslēgvārdu "franšīze". Uģi, ja tas notiks, tu būsi vainīgs:)).

Kāda nu tur bija tā NLP tehnika? - iedomājamies maksimālo rezultātu, kādu gribam pēc x gadiem, un tad domās kāpjamies atpakaļ un skatāmies, ko esam darījuši, lai to sasniegtu.

Šodien beidzot ieviesojos pie otra nozīmīgā* beķereju apgādātāja ar labām izejvielām - uzņēmuma LaNordija, kur, piemēram, var iepirkt par vairumcenu aukstajiem galdiem izmantojamās vafeļu karotītes un citus neitrālas garšas izstrādājumus fingerfood pagatavošanai. Tā arī šoreiz bija mana galvenā interese, jo ceturtdien jāservē uzkodas vienai bankai ;). Bet labākais ieguvums - LaNordijas sortimenta saraksts ar visām cenām, kas nekur citur nav atrodams. Burtiski izdīcu.

Pats smieklīgākais šodien - tā kā arī mājražotājiem tiek ieteikts, lai receptūra būtu kaut kādā pārskatāmā veidā apkopota, tad iebraucu kancelejas preču bodē un nopirku šausmīgi smuku mapīti ar tēmu sadalītāju, dikti jauku rūtiņu papīru un vēl kaut kādus štruntus. It kā man nebūtu kādas 7 recepšu mapes jau mājās... Kā tāda ģimnāziste, kas, ejot uz pirmo randiņu, nopērk jaunu matu sprādzi (kuru neviens tā arī nepamana, ja kas. Toties TĀ APZIŅA!) Daudz svarīgāk tagad ķerties pie virtuves pārkārtošanas, lai atbilstu virtuves "labturības" prasībām.

Ā, vēl. Viss sakrīt. 25. februārī eju turpat PVD uz semināru par paškontroles sistēmu pārtikas aprites uzņēmumos un par minimālajām higiēnas prasībām pārtikas apritē. Par to man iedos papīru, ka esmu gudriniece, un, re - viena svarīga valsts prasība arī būs izpildīta. Tas noteikti noderēs gan praktiski, gan arī no papīra viedokļa, kad tikšu līdz reāla uzņēmuma darbam.

Lai iepriecētu katru, kas izlasījis šo ierakstu līdz galam, - lūk, pagājušās nedēļas nogalē cepu pasūtījuma kūku. Tajā bildē - tā ir viņa, skaties un priecājies!

Un lai iepriecētu sevi - es zinu, kur pasūtīt nātrija hidroksīdu, kas nepieciešams brēceļiem!



* pirmais ir "Raugs un citas preces" Dzelzavas ielā.