ceturtdiena, 2012. gada 16. februāris

Priecīgu Želatīndienu! Te jums kūka

Par atbilstošu nosaukumu 14. februāra nesaprotamajiem svētkiem parūpējās Ieva, man nācās parūpēties par sirsniņkūku, kuras bilde te pievienota. Tātad - izmantoju iepriekšējā ierakstā minēto biskvītu, kuru atdzesēju, ar sirsniņformu izspiedu sirdi. Biskvītu nosmērēju ar aveņu ievārījumu (cik labi, ka ir pagrabs!), tad gatavoju Mascarpones siera krēmu: saputoju 250 g saldo krējumu ar biku-duku cukura un vaniļas cukura, atsevišķi saputoju 250 g Mascarpones siera ar pūdercukuru, lai šis būtu gaisīgs un viegls. Sieriņam var pielikt klāt nedaudz citrona miziņas, bet patiešām nedaudz. Kamēr šis viss top, tikmēr aukstā ūdenī uzbriedinu kādus 15 g želatīna, ko pēc tam mikrenē (vai ūdens peldē) izkausēju. Mascarpones masu samaisu uzmanīgi ar saldo krējumu, pāris ēdamkarotes krēma iemaisu karstajā, šķidrajā želatīnā un tikai pēc tam to maisu iekšā visā lielajā krēma bļodā. Kas pieliks želatīnu pa taisno aukstajā krēmā, tas pats būs vainīgs, ka želatīns sastings un veidos stīdziņas, nevis vienmērīgi sastindzinās VISU krēmu :). Kad nu krēms ir sagatavots, to vienkārši pilda formā virs iezaptētā biskvīta. Kādā brīdī esmu paspējusi pierunāt mājiniekus, lai izloba granātābolu, nu, un tad kūkas virsu nobārstu ar tām, pēc tam kūka ceļo uz ledusskapi, lai pārdomā dzīvi un savas attiecības ar želatīnu. Ar kādu stundu vai divām pilnīgi pietiks, bet var arī kūku uztaisīt iepriekšējā vakarā* un atstāt ledusskapī uz nakti. Tālāk - caurspīdīgā želeja. Ozianna!!! - cik labi, ka lielveikalos nopērkams Dansukker želejcukurs "Multi"! Saskaņā ar instrukciju uz paciņas uzvāru 300 ml ūdens, kam pieberu 200 g želejcukura, ļauju tam visam vismaz 1/2 minūti pavārīties. Noņemu no uguns, ļauju minūtes piecas padzist un tad uzmanīgi leju virsū no ledusskapja izņemtajai kūkai. Ja želejas šķidrums būs par karstu, tas šķīdinās kūkas virskārtu un tā vairs nebūs pilnīgi dzidra. Garšu gan tas nemaitās, bet par skatu - nu, sakiet, ka tā tas bija paredzēts :) Ar želejcukuru vārītā želeja sastingst pāris minūšu laikā, bet drošības pēc varat pagaidīt minūtes 10 un tikai tad ņemt nost formu. Tā mēs te dzīvojam. * Man patīk šitais izteikums "to un to izdari iepriekšējā dienā". Sorry, es to nevaru. Es nevaru šodien lasīt recepti un kūku būt uztaisījusi iepriekšējā dienā. Ja nu vienīgi iepriekšējā diena un šodiena ir viena un tā pati. Kurš gan nav dzirdējis par Murkšķa dienu??? Starp citu, 25. februārī "Gemoss" mācību virtuvē Dina Gira no "Kaļķu vārtiem" atkal dalīsies zināšanās par tortu gatavošanu. Man būs tas gods viņai asistēt, un par to es esmu Dinai ļoti, ļoti, ļoti pateicīga. Šodien vēl vajadzētu arī kādu suņu cepumiņu izcept...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru