ceturtdiena, 2012. gada 16. februāris

Priecīgu Želatīndienu! Te jums kūka

Par atbilstošu nosaukumu 14. februāra nesaprotamajiem svētkiem parūpējās Ieva, man nācās parūpēties par sirsniņkūku, kuras bilde te pievienota. Tātad - izmantoju iepriekšējā ierakstā minēto biskvītu, kuru atdzesēju, ar sirsniņformu izspiedu sirdi. Biskvītu nosmērēju ar aveņu ievārījumu (cik labi, ka ir pagrabs!), tad gatavoju Mascarpones siera krēmu: saputoju 250 g saldo krējumu ar biku-duku cukura un vaniļas cukura, atsevišķi saputoju 250 g Mascarpones siera ar pūdercukuru, lai šis būtu gaisīgs un viegls. Sieriņam var pielikt klāt nedaudz citrona miziņas, bet patiešām nedaudz. Kamēr šis viss top, tikmēr aukstā ūdenī uzbriedinu kādus 15 g želatīna, ko pēc tam mikrenē (vai ūdens peldē) izkausēju. Mascarpones masu samaisu uzmanīgi ar saldo krējumu, pāris ēdamkarotes krēma iemaisu karstajā, šķidrajā želatīnā un tikai pēc tam to maisu iekšā visā lielajā krēma bļodā. Kas pieliks želatīnu pa taisno aukstajā krēmā, tas pats būs vainīgs, ka želatīns sastings un veidos stīdziņas, nevis vienmērīgi sastindzinās VISU krēmu :). Kad nu krēms ir sagatavots, to vienkārši pilda formā virs iezaptētā biskvīta. Kādā brīdī esmu paspējusi pierunāt mājiniekus, lai izloba granātābolu, nu, un tad kūkas virsu nobārstu ar tām, pēc tam kūka ceļo uz ledusskapi, lai pārdomā dzīvi un savas attiecības ar želatīnu. Ar kādu stundu vai divām pilnīgi pietiks, bet var arī kūku uztaisīt iepriekšējā vakarā* un atstāt ledusskapī uz nakti. Tālāk - caurspīdīgā želeja. Ozianna!!! - cik labi, ka lielveikalos nopērkams Dansukker želejcukurs "Multi"! Saskaņā ar instrukciju uz paciņas uzvāru 300 ml ūdens, kam pieberu 200 g želejcukura, ļauju tam visam vismaz 1/2 minūti pavārīties. Noņemu no uguns, ļauju minūtes piecas padzist un tad uzmanīgi leju virsū no ledusskapja izņemtajai kūkai. Ja želejas šķidrums būs par karstu, tas šķīdinās kūkas virskārtu un tā vairs nebūs pilnīgi dzidra. Garšu gan tas nemaitās, bet par skatu - nu, sakiet, ka tā tas bija paredzēts :) Ar želejcukuru vārītā želeja sastingst pāris minūšu laikā, bet drošības pēc varat pagaidīt minūtes 10 un tikai tad ņemt nost formu. Tā mēs te dzīvojam. * Man patīk šitais izteikums "to un to izdari iepriekšējā dienā". Sorry, es to nevaru. Es nevaru šodien lasīt recepti un kūku būt uztaisījusi iepriekšējā dienā. Ja nu vienīgi iepriekšējā diena un šodiena ir viena un tā pati. Kurš gan nav dzirdējis par Murkšķa dienu??? Starp citu, 25. februārī "Gemoss" mācību virtuvē Dina Gira no "Kaļķu vārtiem" atkal dalīsies zināšanās par tortu gatavošanu. Man būs tas gods viņai asistēt, un par to es esmu Dinai ļoti, ļoti, ļoti pateicīga. Šodien vēl vajadzētu arī kādu suņu cepumiņu izcept...

svētdiena, 2012. gada 12. februāris

Nez, ar ko aizbildināties?

Ak, manu mīļo, mīļo lasītāj... Laimīgu Jauno gadu! Vai Tu man vēl tici, ka dators vai lūst no bildēm, kas prasās ieliekamas? Sapņi nepiepildās, ja par tiem tikai sapņo, un man nākas ik dienas sevi konfrontēt ar jautājumu - ko es ŠODIEN esmu izdarījusi, lai sapni piepildītu. Labi, turēšu sevi pie vārda. Es tepat esmu, un šīs lapiņas lasītājus diez vai interesē, ka šodien jāizcep desmit (DESMIT) sirds formas kūkas. Lai vai kā - visi tie sazin no kurienes ienākušie svētki un dīvainās svinamdienas aicināt aicina ļaudis našķēties. Zināt, kura ir mana mīļākā biskvīta recepte Mascarpones siera kūkai? - šitā te: 239 g olas (jā, es olas sveru) 143 g cukura 116 g miltu 29 g kartupeļu vai kukurūzas cietes vaniļas cukurs vai mandeļu esence Olas pamatīgi saputo ar cukuru un vaniļas cukuru / mandeļu esences lāsi. Var to darīt gan ar t.s. "silto paņēmienu", gan vienkārši - ņemu un putoju. Siltais paņēmiens - trauku ar olām un cukuru liek citā traukā, kurā ir silts ūdens, un puto, kamēr olu masa top ļoti viegla un gaisīga, un uzsilusi. Tad ņem ārā no ūdens peldes un turpina putot, kamēr masa atkal atdzisusi. Kad nu olas saputotas (nu, ar parastu mājas mikseri tās būs vismaz 5 minūtes, bet labāk 7), caur sietu izsijā miltus, kas sajaukti ar cieti, un viegli iecilā. Tas arī viss. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī (manējā - 180 grādi bez ventilatora) minūtes 10 - 12. Starp citu, biskvītu vislabāk cept dienu pirms tortes taisīšanas, lai tas paspēj nobriest (izcep, atdzesē, pārklāj ar pārtikas plēvi, nākamajā dienā mitrina ar sīrupu un būvē torti. Šo var arī labi pārvērst ruletē - pēc nocepšanas vienkārši uzgāziet biskvīta plāksni uz tīra dvielīša, kas apkaisīts ar cukuru, un tūlīt sarullējiet. Kad biskvīts atdzisis, rullējiet prātīgi vaļā, smērējiet savu mīļāko zafti iekšā (vai putukrējumu ar riekstiem, vai putukrējumu ar banānu un citronsulu, vai vienalga ko citu, kam ir maiga krēma konsistence) un rullējiet atkal ciet labi cīši. Labi. Gaidiet bildes. Ielieku vienu tagad, lai ēdat ar acīm, kamēr biskvīts cepas.
Un vēl - es būtu ļoti pateicīga, ja man pašai nebūtu te jāpēta, kā, sassssssodīts, publicētajā ziņā saglabāt tās un tādas rindkopas, kādas man vajag. Es nemaz negribēju, ka biskvīta recepte saplūst ar visu pārējo tekstu, es gribēju, lai jūs redzat to atsevišķi izceltu. Bet nekā, pigvam.